Päivitetty 6.1.2021

Tein viikonloppuna tällaisen yleishyödyllisen vempaimen. #liiga pic.twitter.com/5HlnFVPeYB

— Jani Pellinen (@JJJPellinen) September 12, 2019

Tein tosiaan yhtenä viikonloppuna vempaimen, ja nyt siinä on vähän enemmän ominaisuuksia kuin mitä tuossa animaatiossa on.

Tässä tekstissä käydään lyhyesti läpi sovelluksen toimintaa. Ohjeet löytyy myös videolta.

Lyhyet käyttöohjeet

1. Kirjoita joukkueiden nimet yllä oleviin kenttiin

2. Klikkaile laukauksia kenttäkuvaan Kotijoukkueen laukaukset kirjataan ensisijaisesti oikeanpuoleiseen päätyyn ja vierasjoukkueen laukaukset vasempaan. Päädyt saa vaihdettua laittamalla rastin “Käännä”-ruutuun. Tuolloin kotijoukkue on vasemmalla ja vierasjoukkue oikealla. Jos kartassa on jo laukauksia, niiden sijainnit peilataan toiselle puolelle. Tämä voi helpottaa kirjaamista parillisissa erissä, jolloin pelataan eri päädyissä.

Laukova joukkue määräytyy ensisijaisesti kenttäpuoliskon perusteella, joten omasta päädystä lauottuja laukauksia ei voi kirjata oikeaan sijaintiinsa. Maalitodennäköisyyksien kannalta nämä laukaukset ovat hyvin marginaalisia. Jos näyttäjä näkee niissä kuitenkin jotain hyötyä, ne voi kirjata keskialueelle.

Eri joukkueiden laukaukset tulee kentälle eri värisinä. Kenttäkuva pienenee hieman ensimmäisen klikkauksen yhteydessä, sillä oikealle puolelle tulee värien selite näkyviin.

Joukkueiden värit saattavat vaihtua keskenään alussa, mutta sillä ei ole käytännön kannalta mitään väliä.

3. Määritä muut muuttujat Klikkauksesta kenttäkuvan oikealle puolelle kirjautuu laukaisudataa. Joukkue ja x/y -koordinaatit tulevat automaattisesti. Lisäksi käyttäjä voi määrittää laukauksille neliportaisen vaarallisuusluokan, joka perustuu War On Ice -sivuston taannoin tekemään luokitteluun. Tämä vaikuttaa maalitodennäköisyyteen. one_timer-sarakkeeseen merkitään suoraan syötöstä lauotut laukaukset. Maalitodennäköisyys lasketaan automaattisesti taulukkoon.

4. Laske kooste ottelusta

Alla oleva Laske xG-kooste laskee joukkueiden xG-summat oikean puolen taulukosta.

Jos sovellus kaatuu kesken käytön Voit käynnistää sen uudelleen päivittämällä selaimen, mutta sitä ennen kannataa ottaa laukaisudata talteen oikean reunan taulukosta. Sen voi liittää uudelleen datataulukkoon. Tästä on esimerkki videolla.

Mitä vaaraluokka tarkoittaa?

Menetelmä on alkujaan War On Icen määrittelemä.

Kuvan lähde: war-on.ice.com

Lähtökohtaisesti jokaisen laukauksen kategoria (Low, Medium tai High) määräytyy sijainnin perusteella. Luokkaa nostetaan yhdellä, jos kyseessä on ollut rebound tai rush, eli irtokiekko tai nopea hyökkäys. Jos laukaus blokattiin, vaaraluokkaa lasketaan yhdellä. Olen itse käyttänyt neljättä kategoriaa Extra High identifioimaan kaikista parhaat tilanteet.